Naar inhoud

De Verwondering (Bruno Vanden Broecke)

Socrates

Een leven dat zichzelf niet onderzoekt, is het leven niet waard.

Filosofische vragen stellen we ons allemaal wel. Maar wat als een filosoof vlak voor zijn dood zijn eigen leven en denken in vraag stelt? Toneelbeest en hartenverwarmer Bruno Vanden Broecke brengt je met deze monoloog een stap dichter bij befaamd denker Socrates.

Socrates, de leermeester van Plato, was een luis in de pels van de Atheense bevolking. Hij zette hen aan het denken door op ironische wijze kritische vragen te stellen bij hun zekerheden. Wat hem niet in dank werd afgenomen: op zijn 70ste werd hij veroordeeld tot de doodstraf met de gifbeker. Enkele uren voor zijn dood blikt de ‘vader van de filosofie’ terug op zijn leven en denken: zijn zelfgekozen armoede, zijn lastige echtgenote Xanthippe, zijn liefde voor jongens en natuurlijk zijn veroordeling tot het drinken van de gifbeker.

Een weerbarstige, tragikomische, maar ook maatschappelijk geëngageerde voorstelling.

In een regie van Stefaan Van Brabandt transformeert Bruno Vanden Broecke tot een vertederend eerlijke en twijfelende Socrates. Nooit gedacht dat we aan de lippen van een filosoof zouden hangen die al 2500 jaar gestorven is…” (Els Van Steenberghe, Knack)

Spel: Bruno Vanden Broecke
Concept, tekst en regie: Stefaan Van Brabandt
Coproductie: Het Zuidelijk Toneel, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en Arenbergschouwburg

www.stefaanvanbrabandt.com

Met gratis inleiding in RElaX (Foyer Schouwburg Rex) om 19.30 uur.

EXTRA:
Lezing Stefaan Van Brabandt – Het Voordeel van de Twijfel
Hoe filosofie je leven kan veranderen

Is tegenslag altijd slecht? Zouden we met zijn allen niet beter wat minder werken? Mogen we dieren eten? Zit romantiek liefde in de weg? Heeft het zin om geluk na te streven? In zijn lezing Het Voordeel van de Twijfel stelt filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt deze en vele andere ingesleten, vaststaande denkbeelden in vraag. Want filosofie is stoppen met weten en beginnen met denken.

Dinsdag 7 november om 20 uur
Leeszaal bibliotheek – 2 euro (geen reservaties vooraf)